Despre Proiect

În această lucrarea de diplomă mi-am propus să dezvolt un produs care să îmbine partea hardware cu partea software. Produsul final este un sistem de achiziţii de date în timp real, colectarea lor pe un mediu local de stocare şi transmiterea lor către o bază de date. Dispozitivul va monitoriza locaţia utilizatorului prin GPS în timp real cu ajutorul unui modul şi în plus va culege informaţii legate de temperatură, umidate, altitudine cu ajutorul unui senzor conectat pe placa de bază. În implementarea acestui proiect s-a folosit un modul GSM pentru a putea transmite datele către server prin GPRS, unde se afla baza de date. Totodată s-a folosit şi un display pentru a uşura munca utilizatorului, acesta putând să vizualizeze informaţiile în timp real fără a avea nevoie de un dispozitiv cu acces la internet, la baza respectivă de date. Astfel, în baza datelor culese de către senzori şi transmise către baza de date se poate genera un istoric a traseului parcurs de către utilizator dar şi o evoluţie a parametrilor externi culeşi de către senzorii ataşaţi modului iGPS.
Conţinutul proiectului se bazează pe proiectarea unui sistem modular pentru reducerea costurilor. Utilizatorul final va putea ataşa ulterior diferiţi senzori (plug&play). Proiectul a fost realizat pornind de la schema electrică a modului şi ulterior prin implementarea unor funcţii software. Pe parcurs se urmăresc informaţiile primite de la senzori, iar aceste informaţii sunt transmise prin GPRS la server şi stocate într-o bază de date. Accesarea lor se va putea face şi online de pe orice dispozitiv mobil indiferent că vorbim despre un laptop/calculator sau despre un smartphone prin accesarea unui link. www.ilost.ro. Totodată la un interval de 45 secunde se transmite un SMS către un număr de telefon predefinit în program. De asemenea, implementarea funcţiilor prin software este realizată şi explicată prin prezentarea a unor părţi de bază din cod. Prin intermediul unei interfeţe grafice vor fi afişate pe display-ul dispozitivului datele culese de la senzori în timp real.

La pornirea dispozitivului care se face cu ajutorul unui cablu USB şi a unui alimentator 5V/1A se va aprinde un led care va pâlpâi până la conectarea dispozitivului şi înregistrarea lui în reţeaua GSM. Ulterior vor porni şi senzorii iar aceştia vor începe să afişeze informaţii pe display şi să transmită la un interval de câteva secunde datele către baza de date MySQL şi SMS către numărul de telefon predefinit în program. Dispozitivul are nevoie de aproximativ 50 de secunde pentru a porni şi pentru a se înregistra în reţea. Înregistrarea în reţea şi setarea APN-ului se face cu ajutorul comenzilor AT.